De kleine zeemeermin

Twee verenigingen in Horst aan de Maas hebben hun krachten gebundeld om te komen tot een originele en uitdagende nieuwe productie in, op en naast het water.

 

Tovri Kids uit Meterik en HZPC Synchroonzwemmen uit Horst hebben de handen ineen geslagen. Onder regie van Producti-es maakten zij dit jaar een voorstelling op een hele speciale locatie, namelijk in een zwembad.

 

Vanaf oktober 2014 repeteerden en trainden 50 kinderen voor het sprookje van de kleine zeemeermin. Tovri Kids speelt het verhaal op de kant van het water en de synchroonzwemmers ondersteunen het verhaal met dansen in het water. Op 24 en en 25 mei 2015 waren er vier uitverkochte voorstelling in zwembad De Berkel in Horst.


Tovri Kids / HZPC - De kleine Zeemeermin - regie / productie Esther Jacobs - Producti-es

Juni 2015: De kleine Zeemeermin wint Muulke voor Meest bijzondere Jeugdvoorstelling

Op 26 juni werden door Toneelhuis LFA de Muulkes uitgereikt; de toneelprijzen voor het Limburgse amateurtoneel. De kleine Zeemeermin was genomineerd in de categorie meest bijzondere jeugdvoorstelling, meest bijzondere vormgeving en meest opvallende nieuwe initiatief. Uiteindelijk ging zij met de prijs voor Meest bijzondere Jeugdvoorstelling naar huis.


Juni 2015: Kleine Zeemeermin genomineerd voor drie Muulkes

Op 2 juni werden door Toneelhuis LFA de nominaties bekend gemaakt voor de Muulkes; de toneelprijzen voor het Limburgse amateurtoneel. De kleine Zeemeermin is genomineerd in de categorie meest bijzondere jeugdvoorstelling, meest bijzondere vormgeving en meest bijzondere nieuwe initiatief.

 

De nominaties komen voort uit het juryrapport dat is opgemaakt door één van de juryleden van Toneelhuis LFA. Een aantal opmerkingen uit dit juryrapport:

  • Tovri Kids is deze keer een grote uitdaging aangegaan. Ze is een samenwerking aangegaan met de synchroon zwemvereniging van Horst. Wat een mooi voorbeeld van hoe sport en cultuur kunnen samensmelten!
  • Het resultaat was een geweldige belevenis en het plezier van de spelers en van het publiek spatte er van af!
  • Omdat het publiek op grotere afstand van jullie is, moet er groot worden gespeeld. Hier moet de grens tussen groot spelen, geloofwaardig spel en mimiek met elkaar kloppen en worden bewaakt. Dat hebben jullie goed gedaan.
  • De goede samenwerking tussen choreografe en regisseur is een vereiste in een voorstelling als deze. Met recht kan worden gezegd dat beiden deze samenwerking goed hebben opgepakt en ze allebei de kracht van het eigen medium hebben ingezet! Het getuigt van lef en overredingskracht om dit samen voor elkaar te krijgen.
  • Niets dan lof voor alle vormgevers!

Op 26 juni worden de winnaars van een Muulke bekend gemaakt.


Mei 2015: Het was geweldig!

We kunnen terugkijken op een fantastisch voorstellingsweekend. Het was geweldig en precies geworden wat wij een jaar geleden in ons hoofd hadden en nog veel meer dan dat:

- vier meer dan uitverkochte voorstellingen, mede door de vele!! en mooie pr

- een geweldig decor dat nog mooier uit kwam door de belichting. Je waande je echt in het theater.

- schitterende kostuums, kap en grime die de personages nog extra versterkten

- groot en duidelijk toneelspel dat echt het publiek aan de andere kant van het zwembad heeft bereikt.

- mooie dansen die echt samen werden gezwommen en de andere momenten in het water die het verhaal versterkten.

- inzet en samenwerking van alle mensen die geholpen hebben om alles eromheen te regelen.

- en alle overweldigende reacties van het publiek

Kortom een voorstelling om nooit meer te vergeten. Wij zijn enorm trots op dat wat we met z’n alle hebben neergezet!!!! Nu nog even lekker nagenieten!!!

Foto's: Jan van de Riet, Hallo Horst aan de Maas, e.a.


Mei 2015: Veel positieve reacties

Vier uitverkochte voorstellingen, in totaal 720 man publiek. En na afloop heel veel positieve reacties:

"Proficiat allemoal! Waat waas ' t prachtig."

"Top en sjapoo!! Wat een idee, inspanning, samenwerking en passie!!"

"Super voorstelling, ik heb genoten!"

"Jongens, ik vond het supergaaf. Ik heb het twee keer gezien en jullie straalden echt. Na afloop had ik tranen in mijn ogen staan.."

"Iedereen van Tovri en ook natuurlijk onze eigen synchroonzwemsters van HZPC en alle vrijwilligers. Het was geweldig om onderdeel te zijn van deze geweldige happening. Gefeliciteerd met dit mooie resultaat. 4x uitverkocht en dan ook nog landelijke, regionale maar zeker de lokale aandacht en PR."

"Hoe een leuk idee een geweldig leuke uitvoering wordt! Ik vond de combinatie van toneel en synchroonzwemmen een unieke vondst en de productie als geheel zeer geslaagd. Decors en kostuums (zowel in t water als op de kant) waren perfect ontworpen en gemaakt. Wordt vervolgd?"

"Wat was 't fantastisch!!! Meiden en Giel van Tovri-kids en HZPC proficiat met jullie uitvoering. Ik heb genoten en rondom mij iedereen. Laat de mensen morgen ook nog genieten en doe dat zelf ook.Esther en Roos; top-prestatie!!!"


Mei 2015: Aandacht voor De kleine Zeemeermin in de media


26 april 2015: Dansen in de fontein

Ter promotie werd er tijdens Horst Centrum Leeft gedanst in de fontein.

Tovri Kids / HZPC - De kleine Zeemeermin - regie / productie Esther Jacobs - Producti-es

25 april 2015: Eerste gezamenlijke repetitie

Voor het eerst komen de zwemmers en toneelspelers samen om de voorstelling te repeteren. Daarbij wordt ook de kleding en de grime getest. Nu al zo'n mooi resultaat en dat zonder decor, licht, geluid en we hebben nog een maand te gaan... Het beloofd een echt spektakel te worden.

 

Beelden van deze eerste repetitie zijn gemaakt door TV Reindonk.


Tovri Kids / HZPC - De kleine Zeemeermin - regie / productie Esther Jacobs - Producti-es

5 april 2015

Daar is hij dan, de poster van De Kleine Zeemeermin. Gemaakt door Rob Jacobs van RJ Design.


22 april 2015: Helaas geen koning...


27 maart 2015

De spelers en zwemmers hebben er al heel veel zin in...


31 januari 2015: Kijktraining synchroonzwemmen

De kids van Tovri hebben op zaterdag een training bijgewoond van het synchroonzwemmen. 'Helaas' mochten zij niet alleen op de kant toekijken, maar moesten ze zichzelf van hun sportiefste kant laten zien op de kant, maar ook in het water.


5 januari 2015: Kijkrepetitie Tovrikids

Tijdens de repetities krijgen beide verenigingen ook een kijkje in elkaars keuken. Maandag was de beurt aan de synchroonzwemmers om te ervaren hoe het is om op het toneel te staan. Zie hieronder het resultaat.


13 oktober 2014: De kop is eraf

Vandaag zijn de plannen voor deze uitdagende voorstelling gepresenteerd aan de Tovrikids en de synchroonzwemmers van HZPC. Na een korte toelichting op de ideeën, een namenrondje en een kleine kennismaking hebben ze met z'n allen de film van de kleine zeemeermin bekeken. Op naar een geweldige productie in mei 2015.